Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Θεραπευτικος Οραματισμος

Απο τον Σουαμι Σεβαρατνα


Ολοι οσοι ασχολουνται για καποιο διαστημα με ενα συστημα αυτο-αναπτυξης οπως η Γιογκα, αργα ή γρηγορα ερχονται σε επαφη με μια σημαντικοτατη πληροφορια ή γνωση. Αυτη ειναι η αλληλεπιδραση νου και σωματος. Αυτα τα δυο μοιαζουν με συγκοινωνουντα δοχεια. Καθε σκεψη που κανουμε προκαλει ενα αντιστοιχο συναισθημα κι αυτο με τη σειρα του επηρεαζει το φυσικο σωμα και τα οργανα του. Ορισμενες πλευρες αυτου του μηχανισμου ειναι γνωστες σχεδον σε ολους, οπως π.χ. οταν καποιος στενοχωριεται συστηματικα εχει προβληματα με το στομαχι του. Μια αλλη αντιστοιχια ειναι οταν βρισκεται κανεις σε νοητικο αδιεξοδο αναπτυσσει πονοκεφαλους. Θα μπορουσα να αναφερω πληθος τετοιων αντιστοιχιων, αλλα νομιζω οτι το βασικο μηνυμα ειναι φανερο. (Εργασια για το σπιτι: ποια συναισθηματα ή σκεψεις αντιστοιχουν στον καρκινο ή τον διαβητη;)


Ο μεσος ανθρωπος, ζει τη ζωη του με αυτοματο πιλοτο, ή ειναι φτερο στον ανεμο, ή αφηνει αλλους να σκεφτονται για λογαριασμο του (εκει ειναι που το κοστος ειναι βαρυ). Συνηθως αυτο που κανει ειναι να αντιδρα κι οχι να δρα. Π.χ. η διαμαρτυρια για κατι ειναι αντιδραση κι οχι δραση. Το να διαλεξεις μια στρατηγικη για ενα στοχο σου ειναι δραση.


Τα διαφορα σωματικα προβληματα ή ασθενειες ειναι αποτελεσματα, των οπoιων η αιτια συχνα παραμενει κρυφη. Εδω, ο Νομος της Ελξης με την τεραστια διαδοση του τα τελευταια χρονια ηλθε με φανταστικο τροπο να ερμηνευσει τα πραγματα. Με δυο λογια αυτος ο συμπαντικος Νομος λεει οτι αυτο που σκεφτεσαι ή αισθανεσαι εκπεμπεται προς το Συμπαν σαν ενα σημα που σου επιστρεφεται με τη μορφη γεγονοτων. Ετσι βρισκει απαντηση το συνηθες ερωτημα "Γιατι να μου συμβει εμενα αυτο;" Οταν εκπεμπεις βασικα αρνητικα σηματα, μεσω θυμου, ανησυχιας, φοβου, ζηλοφθονιας, γκρινιας κλπ, αυτο που σου ερχεται ειναι ενα γεγονος που θα ειναι σε τελεια αντιστοιχια με αυτο που εχεις εκπεμψει. 


Αυτο συνιστα αναμεσα σε αλλα και απολυτη Δικαιοσυνη. Δεν μπορεις να παραπονεθεις στο Θεο (αν πιστευεις) οτι σε αδικησε, γιατι τοτε θα σου δειξει τα "βιντεο" των σηματων που εχεις στειλει, τα οποια δεν κανουν τιποτα αλλο παρα να σε βγαλουν αληθινο κι οχι ψευτη. Π.χ. μια γυναικα που καθε φορα που περπαταει μονη της νυχτα στο δρομο φοβαται μην της αρπαξουν την τσαντα, στο τελος θα της την αρπαξουν. Οχι με την πρωτη φορα, αλλα μετα απο αρκετες φορες, μεσω των οποιων το θεμα φορτιζεται μαγνητικα κι οταν αποκτησει αρκετη ενεργεια πραγματοποιειται. Ετσι, μετα το γεγονος η γυναικα θα πει "εγω παντα το ελεγα οτι υπαρχει αυτος ο κινδυνος". Θα βγει αληθινη. Δεν εχουν πεσει ομως ολες οι γυναικες θυματα αρπαγης τσαντας. Μονο μερικες.


Μετα απο αυτη την εισαγωγη, μπαινω στο κυριως θεμα που ειναι ο Θεραπευτικος Οραματισμος. Στη Γιογκα κανουμε διακριση αναμεσα στο "φανταζομαι" και στο "οραματιζομαι". Το πρωτο εχει να κανει με μια καπως θολη εικονα, ενω το δευτερο εχει εικονα τοσο καθαρη οσο και αν ειχατε τα ματια σας ανοικτα. Για να συμβει αυτο θα πρεπει προηγουμενως να εχετε χαλαρωσει εντελως. Η χαλαρωση με τη σειρα της ειναι ενα ιδιαιτερα ενδιαφερον κεφαλαιο στη Γιογκα. Ειναι χαρακτηριστικο οτι πολλα ατομα ερχονται στη Γιογκα μονο για τη χαλαρωση απο το στρες. Δεν ζητανε τιποτα αλλο. Κι αυτο ειναι σεβαστο. Στη συνεχεια ομως διαπιστωνουν οτι η χαλαρωση ειναι απλως μια καλη πλατφορμα για υψηλοτερες πτησεις προς ανωτερους στοχους. 


Οταν λοιπον εχετε επιτυχει εναν ικονοποιητικο βαθμο χαλαρωσης, τοτε μπορειτε να αξιοποιησετε το πανισχυρο εργαλειο του οραματισμου για να θεραπευτειτε απο καποια ασθενεια ή παθηση. Ο οραματισμος βεβαια δεν ειναι μονο για θεραπειες αλλα και για την επιτευξη καθε στοχου υλικου ή πνευματικου. Ενα απο τα σπουδαιοτερα βιβλια που γραφτηκαν πανω σ'αυτο το θεμα ειναι το περιφημο "Think And Grow Rich" του Napoleon Hill (κυκλοφορει και στα Ελληνικα με τιτλο "Γινετε Πλουσιοι με τη Δυναμη του Νου").


Η εμπνευση μου γι αυτο το αρθρο προερχεται απο το βιβλιο "Θεραπευτικος Οραματισμος" του Gerald Epstein M.D. που κυκλοφορει στα Ελληνικα απο τις εκδοσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ. Αν δεν κανω λαθος ο Αινσταιν ηταν εκεινος που ειχε εκφραστει με εγκωμιαστικα λογια για τη φαντασια λεγοντας οτι "η φαντασια ειναι το σημαντικοτερο κομματι του νου". Στο συγχρονο τροπο ζωης ομως, η φαντασια εχει εξοστρακιστει σ'ενα περιθωριακο ρολο, κι οποιος τη χρησιμοποιει συστηματικα μπορει ανετα να χαρακτηριστει φαντασιοπληκτος. Λες και η φαντασια ειναι ασθενεια. Παρεπιπτοντως, τα παιδια, που δεν εχουν ακομη προλαβει να μολυνθουν απο τον υλιστικο τροπο σκεψης, χρησιμοποιουν σε τεραστια κλιμακα τη φαντασια τους.


Η επισημη (αλλοπαθητικη) Δυτικη Ιατρικη επιμενει να αγνοει στη συντριπτικη πλειοψηφια της το πανισχυρο αυτο εργαλειο, να επηρεασει δηλαδη το σωμα με καταλληλο χειρισμο του νου. Ο λογος γι αυτο μου ειναι απο καιρο φανερος. Οφειλεται στο οτι αυτη η θεραπευτικη προσεγγιση δεν παραγει τζιρο. Το να φανταζεσαι ή να οραματιζεσαι ειναι τζαμπα, δεν το αγοραζεις στα φαρμακεια!  Επιμενει να χρησιμοποιει την αντιστροφη πορεια, δηλαδη απο το υλικο πεδιο προς το νοητικο, χορηγωντας π.χ. αντικαταθλιπτικα χαπια για απαλλαξει καποιον απο την καταθλιψη του. 


Για να γινει εντελως φανερο πως μπορει να θεραπευτει κανεις απο μια ασθενεια παραθετω ενα αποσπασμα απο το βιβλιο αυτο, που αφορα τη θεραπεια των αιμορροιδων: Οι αιμορροιδες ειναι προεξοχες ή προβολες αιμοφορων αγγειων στον πρωκτο. Μπορει να ειναι εξωτερικες ή εσωτερικες. Οι εξωτερικες βρισκονται κατω απο το δερμα, εξω απο το ανοιγμα του πρωκτου. Οι εσωτερικες βρισκονται κατω απο την επιφανεια του βλεννογονου της πρωκτικης διοδου. Και στις δυο περιπτωσεις η εμπειρια μου εχει δειξει οτι η υπαρξη αιμορροιδων δηλωνει την παρουσια ανεκφραστου θυμου, και κυριως, αγανακτησης. Οι πασχοντες απο αιμορροιδες κρατουν μεσα τους παρα πολλα. Αυτη η ασκηση θα τους ανακουφισει.


Ονομα Πρακτικης: Το Ζαρωμενο Πουγκι
Προθεση: Να εξαφανισετε τις αιμορροιδες.
Συχνοτητα: Καθε μια ωρα, απο 1 εως 2 λεπτα, για 21 ημερες ή μεχρι να εξαφανιστουν οι αιμορροιδες.


Κλειστε τα ματια. Παρτε τρεις βαθειες αναπνοες με εμφαση στην εκπνοη (παντα απο τη μυτη). Δειτε κι αισθανθειτε τις αιμορροιδες σας να ζαρωνουν σαν ενα παλιο πουγκι και στη συνεχεια να μαραινονται, για να εξαφανιστουν στο τελος, ενω τα τοιχωματα του πρωκτου γινονται ροζ και λεια. Υστερα, ανοιξτε τα ματια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου